Vijf minuten voor het Europese cohesiebeleid (video)

Brulocalis steunt een sterk cohesiebeleid en is bezorgd over het voorstel voor nieuw meerjarig financieel kader dat de aan dit beleid toegewezen begroting aanzienlijk doet krimpen. Samen met de andere leden van de REGR vraagt Brulocalis om garanties dat de lokale en regionale overheden niet zouden worden gestraft door beslissingen van nationale regeringen van de EU-lidstaten. Lokale en regionale overheden zijn immers de belangrijkste financiers en investeerders in de belangrijkste sectoren van het cohesiebeleid. Lokale en regionale besturen en hun netwerken moeten dan ook nauw worden betrokken bij de uitstippeling en de uitvoering van dit beleid.

Het Europees cohesiebeleid is in financieel opzicht een van de belangrijkste Europese beleidsterreinen.

Het Europese cohesiebeleid betekent miljoenen euro's financiering voor de Europese lokale overheden. Zo verkregen de Brusselse gemeenten voor de periode 2014-2020 niet minder dan 25 miljoen euro aan financiering via het EFRO.

Om de vijf jaar wordt de begroting door het Europees Parlement herzien.

Een programmeringsperiode loopt ten einde en daarom werkt Europa in 2018 aan de begroting voor de volgende programmeringsperiode van het Europese cohesiebeleid. Europa stelt voor de totale begroting voor dit beleid met 7 % te verlagen.

Samen met het Comité van de Regio's, de Raad van Europese Gemeenten en Regio's (REGR) en de cel EFRO van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest organiseerde Brulocalis in het kader van de "Dialogen voor een Europees cohesiebeleid" in juni jl. een bijeenkomst van projectdragers die in de loop der jaren van dit beleid gebruik hebben gemaakt.

Brulocalis heeft bij deze gelegenheid een vijf minuten durend filmpje gemaakt waarin de uitdagingen en het belang van de verdediging van een Europees cohesiebeleid worden samengevat.

Bekijk de video op het Youtube-kanaal van Brulocalis.Context

 

« Terug

Auteur

Philippe DELVAUX & Davide LANZILLOTTI
Publicatiedatum
03-09-2018
Algemene voorwaarden | RSS | Nuttige links