Sedert 2008 telt Bruss'Help om de twee jaar het aantal daklozen in het Gewest en het aantal mensen dat er geen woning kan vinden. Zo krijgt men een goed beeld van de situatie. Deze telling sluit aan bij de Europese strategie 2030 ter bestrijding van dakloosheid. Het laatste rapport is in samenwerking met het Brusselse OCMW net verschenen, en de cijfers zijn ontluisterend: een stijging van bijna 20% in twee jaar tijd en van meer dan 200% in 15 jaar!

Het rapport komt bijna gelijktijdig met de goedkeuring op 16 juni 2023 door het Brussels parlement van de ordonnantie die de uitzettingsprocedure moet herzien, uitzettingen moet voorkomen via de OCMW's en een wintermoratorium moet invoeren. 

Nog een veelzeggend cijfer: uit het rapport blijkt dat meer dan 77% van de personen in de onderzochte steekproef een dossier heeft lopen bij een van de 19 Brusselse OCMW's! Dit toont eens te meer aan dat de OCMW’s een cruciale rol spelen in de strijd tegen armoede en uitsluiting. Maar dit opzienbarende cijfer zou ook vragen moeten doen rijzen over de essentiële aspecten van de begeleiding van daklozen in het Brusselse Gewest.  

De OCMW’s gaan voortaan meewerken aan de tellingen. Dat zou de ondersteuning moeten faciliteren. Zij kunnen profielen en trajecten in kaart brengen en zo een beter zicht krijgen op wat er rond dakloosheid in Brussel onderhuids gaande is.  

Het rapport en de bijlagen kunnen hieronder ingekeken worden.