Het Marokkaanse programma wil de 10 partnergemeenten krachtdadiger maken zodat ze voor hun bevolking een duurzaam lokaal welzijnsbeleid kunnen uitwerken, uitvoeren en evalueren. Het gaat dan vooral om de meest kwetsbare bevolking: vrouwen, mensen met specifieke behoeften, migranten en jongeren.

In het programma staat burgerparticipatie centraal en wordt een relevant en inclusief welzijnsbeleid gevoerd. De partnergemeenten kunnen in het kader van het programma hun burgerparticipatie-initiatieven opvoeren of komen meer te weten over de participatieve aanpak. Innovatieve projecten voor doelgroepen worden ondersteund. De lokale verenigingen spelen binnen de gemeente een sleutelrol. De werkzaamheden en de coördinatie tussen de gemeente en die verenigingen worden voortgezet. Evenzo wordt er bijzondere aandacht besteed aan de duurzaamheid van de gevoerde acties en aan het zoeken naar endogene of externe financiering voor zowel de gemeenten rechtstreeks, als onrechtstreeks ter ondersteuning van de verenigingen.

Het intergemeentelijke samenwerkingsprogramma steunt op partnerschappen tussen Belgische en Marokkaanse gemeenten en hun onderlinge uitwisseling van expertise en goede praktijken.

Het Marokko-programma is actief in vier regio's:

  • Tanger-Tetouan-Al Hoceima
  • Sous Massa
  • Oriental
  • Drâa-Tafilalet

De bedoeling van het programma is dat de doelgroepen (jongeren, vrouwen, mensen met specifieke behoeften, migranten) in 2026 participeren aan gemeentelijke sociaal-economische en/of sociaal-milieuprojecten die bijdragen aan hun welzijn en integratie. We werken samen met de lokale verkozenen en het personeel van de gemeentelijke welzijnsdiensten, maar ook, onrechtstreeks, met de plaatselijke partners van de gemeenten (verenigingen op het terrein waarop Marokkaanse gemeenten waar nodig steunen voor hun openbare dienstverlening) en de toezichthoudende (centrale of gedecentraliseerde) overheid, omdat de ontwikkeling van het lokale bestuur hen ertoe aanzet hun organisatie, wetgeving en praktijken te veranderen.

Alle inwoners van deze 10 gemeenten plukken hiervan de vruchten, d.w.z. 1.385.925 inwoners, waaronder 682.123 mannen en 703.464 vrouwen. Het gaat vooral om jongeren, vrouwen, mensen met specifieke behoeften en migranten. (De gemeente Tanger alleen al duwt dit cijfer naar omhoog. In totaal wonen er 1.083.462 mensen, waarvan 530.896 mannen en 552.566 vrouwen)

Documenten van het Marokkaanse programma:

Modeldocumenten :

Andere nuttige links :

Contact personen :

Charlotte Mali en Jean-Michel Reniers